Herrgårdsblogg

2009-02-24

Spannmålsutlastning


Idag gick 5:e lastbilslasset höstvete, ca 175 ton borde vara iväg. Peter och jag kämpade med att manuellt tömma de sista tonnen ur de 3 silos som inte har koner nedtill, dvs att man manuellt får ösa ut bottenskrapet med skyffel och sopborste (tuuuungt jobb). 

Nu är det bara en skvätt vete kvar, och sedan kanske 40 ton havre. Havren blev dålig i år (mycket låg skörd) pga av först torka och sedan regn hela aug och delar av sep. Men vetet gav en rejäl skörd. Den spannmål vi odlar är kravcertifierad, dvs att vi inte får spruta mot ogräs och inte får lägga på konstgödsel. Det anses normalt ge 30-40 procent lägre skörd, men har man tur så ger det bara 15-20 procent lägre skörd än konventionell odling. 

Vi hade gärna odlat mer, men vi har tyvärr inte tillräcklig lagringskapacitet i spannmålssilona. Efter att den gamla ladugården brann 1993 så var vi tvugna att kapa av silona ett antal meter i överkant då de var så brandskadade. Planen är väl att bygga en ny stor tornsilo. Om/när vi gör det så ger det förutom en ökad lagringskapacitet även möjlighet att skapa en fyraårig växtföljd, vilket också kan bidra till ökad skörd. Idag har vi en växtföljd som är Höstvete, Havre (vårsådd), och sedan träda. Trädad sås ofta in med någon form av gröda (t.ex. klöver) som kan suga upp näringsämnet kväve från luften/solen. Detta kallas gröngödsling och är nästan ett måste om man odlar ekologiskt. 

Skribent: Fredrik